Главная | Регистрация | ВходПриветствую Вас Гость | RSS

Форум города Харькова
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » . » Эпизоды с истории » Немножко про Богодухов
Немножко про Богодухов
ВиталияДата: Воскресенье, 03.01.2010, 21:32 | Сообщение # 1
Сержант
Группа: Администраторы
Сообщений: 23
Награды
За хорошию репутации
Репутация: 9
Статус:

Богодухів... Древнє українське місто на березі р. Мерло Історія міста губиться в глибині віків, в епосі пізньої бронзи ( VIII ст. до н.е.) і скіфських часів (IV - III ст. до н.е.), коли ця територія була вже заселена.
Заснування міста відносять до 1662 року, коли тут оселилися українці, котрі втікали з Правобережжя. Багато бід і нещасть зазнали богодухівці за свою минулу історію. Не раз підходили до їх стін вороги. Земляки хоробро захищали своє місто.
Минали роки. Богодухів став містом ремісників, торгівців, землеробів. З 1780 року йому надано статут повітового міста Харківського намісництва.
1781 р. - Богодухівська слобода дістала статус міста. 21.09.1781 р.- наказом Катерини II затверджено герб міста Богодухова. Герб представляє тернове дерево з плодами в серебряному полі, яке означає великий достаток. Срібне поле символізує чистоту і невинність.
1877 р. - відкриття залізничного сполучення між Харковом і Сумами.
1920- 1925 рр. - відбудова народного господарства.
Лютий 1943 р. - перше визволення від німецьких окупантів.
У роки Великої Вітчизняної роки за Богодухів тричі йшли жорсткі битви, в яких загинуло тисячі солдат, пам’ять про яких зберігається на меморіалі та назвах вулиць.
7 серпня 1943 р. - остаточне вигнання німецьких загарбників.
З історією міста пов’язані імена видатних діячів культури. Тут народилась автор художніх та мауково популярних книг Марія Загірня, композитор В.Г.Борисов, діячі кіно Віктор Івченко та Михайло Чьорний. Жили, вчились і працювали один із перших народних артистів бандурист Іван Кучугура-Кучеренко, письменник української неокласики XXст. Микола Хвильовий, лауреат Державної премії ім. Шевченка народний художник України Михайло Дерегус.
Повоєнні роки - відбудова і реконструкція народного господарства району. Місто організаційно-господарський та культурно-побутовий центр районого значення. Працюють три загальноосвітні школи, медичне та професіонально-технічне училища, лікарня, поліклініка, укртелеком, центр дитячої та юнацької творчості, будинок культури, друкарня, автотранспортні підприємства, промисловий комплекс, будівельні та сільськогосподарські організації.
Питання виробництва, розвитку сільського господарства, науки, освіти, постійно знаходять місце і в центрі уваги міської ради, в склад якої входить 25 депутатів, працює 7 комісій.
Сьогодні Богодухівщина, як і вся Україна стала на шлях самостійності, розбудови своєї незалежної держави
 
Форум » . » Эпизоды с истории » Немножко про Богодухов
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

Rambler's Top100 The Best Sites

Владельцы и создатели данного сайта не несут ответственность за использование и содержание ссылок и информации, представленных на этом сайте, а также за возможное игнорирование пользователями коммерческого статуса программного обеспечения, к которому ведут ссылки, представленные на данном сайте